”Moules citizienne”

Äsch, jag kan inte franska. Men om ”Moules marinières”betyder fiskarhustruns musslor är det här stadsbons musslor.
Det är verkligen fredagkvällens snabbmat med lite feststämning. Även barnen jublar när de får höra att kvällsmaten bli blåmusslor. Sen sörplas och petas och smakas det av alla. Att slippa bestick gör all mat god i telningarnas ögon (gommar).

Kvällens variant blev med mer fibrer och vitaminer än vanligt. En rejäl purjolök, sockerärtor och ett litet fänkålsstånd fick sällskapa musslorna och resultatet blev väldigt bra. Att en liten bortglömd förpackning chilismör fick vara med och leka  gjorde det till en oj,oj,oj-upplevelse. Ett bra baguettebröd till. Gott!

3 påsar musslor, kan det vara 500 g i varje?
1 stor purjolök, finstrimlad in på det ljusgröna
1 liten fänkål, finstrimlad
1 vitlöksklyfta, skivad
smör eller olja
1 fiskbuljongtärning
5 dl vitt vin
3 dl vatten
salt och peppar
200 g sockerärtor, grovstrimlade
persilja, hackad

Tvätta och knacka musslorna – livskontroll.
Stek lök och fänkål i lite fett utan att det tar färg. Häll på vin, vatten och buljongtärning, låt koka en kanske 5 minuter. Inte för länge i alla fall.
Lägg i musslorna, koka upp igen och låt koka 5 minuter. De musslor som inte öppnats sig sedan ska man inte äta.
Mot slutet, lägg i sockerärtorna. Inför servering kommer persiljan till.

Servera i djupa tallrikar. Låt de som ska äta lägga yttepyttelite chilismör på sin tallrik och sedan suga upp den goda buljongen med ett gott bröd.

About these ads
Explore posts in the same categories: Mat

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: