Musslor i röd sås

Är det inte en lustig tanke att häromdagen var det en massa stockholmare som lagade musslor – samtidigt? Det vill säga de som prenumererar på Årstidernas lådor och gjort musseltillvalet. Undrar vad det vanligaste sättet är? Antagligen Moules Marinière med vitt vin och vitlök. 

Vi valde den här gången en mer asiatisk touche.

Musslor i röd sås:

2 kg blåmusslor med skal
1 st stor lök, finhackad
1 stor purjolök
3 st vitlöksklyftor, finhackade
2 st små citrongrässtänger, finhackade
2×2 cm färsk ingefära, finhackad
1  st stor röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk neutral olja
2 burkar hela tomater
2×2 cm ingefära (av en tjock), riven eller pressad i vitlökspress
1/2 dl hackad persilja
1 lime skal + saft
1 msk asiatisk vinäger
1 tsk (???) asiatisk fisksås – allvarligt, jag duttade och duttade, vet inte längre hur mycket det var. Smaka själv.

Gör en tomatsåsbas. Smält lökarna, citrongräs och chili i olja i en stor gryta. Tillsätt limeskal, första delen av den rivna ingefäran och tomaterna – dela tomaterna i grytan om de var hela. Låt puttra sisådär 20 minuter. Smaka av med limesaft, vinäger, fisksås, salt peppar. Behövs mer ingefära eller vitlök? Pressa i så fall.

Nu kan de rengjorda och kontrollerade musslorna skickas i. Koka 3-5 minuter under lockberoende på musselstorlek. De musslor som inte öppnat sig slängs. Strö över persilja. (Ett kungarike för lite koriander …)

Servera med nudlar eller ät helt simpelt med fingrarna och  med gott bröd att suga upp såsen med.
Vi vuxna tycker om det, men faktiskt också ungarna. Antagligen för att det är härligt kladdig, meckig fingermat.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

About these ads
Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: