Söta kycklingar i sällskap med ädla äpplen och gulligt guldigt mos, grönfoder därtill

eller

Tranbärsfyllda kycklinglårfiléer med ädelostkryddade ugnsbakade äpplen och sötpotatismos serverad med spenatsallad.

image64

Så gjorde vi det i alla fall, moder Kajsa och jag. Vi handlade, lagade, fotade, dukade, serverade, avnjöt och diskade. Allt för Cyberkocken. Det är ett kul sätt att umgås.

Vi började måltiden med en lite enkel förrätt, rödbetscarpaccio med peacannötter, citronette och rostad knäcke.

Avslutningen blev grillad extrasöt ananas med syrliga röda vinbär och tjock turkisk yoghurt.

Så här gjorde vi huvudrätten till 8 personer:

Kycklingen

Rivet citronskal
100 g hackad valnöt
100 g torkad tranbär
1 dl rött portvin
1 gul lök, finhackad, mjukstekt i smör
2 dl finhackade örter persilja, gräslök, timjan, citronmeliss.
Salt och peppar
(Kommentar efteråt: borde också vara två msk färskost eller liknande med som binder örtröran för att kunna rulla lättare. Citronskal behövs inte, tranbären är syrliga nog)

1,4 kg kycklinglårfiléer.

Låt tranbären dra en timme i portvin. Spara lite till serveringen.

Blanda örtröran med lök, tranbär och portvin.

Vik ut kycklingdelarna, salt och peppra. Lägg kryddröran, en dryg matsked, i kycklingarna. Rulla (ihop, fäst med tandpetare. . Bryn dem runt om i en stekpanna, lägg på fat, ställ ugn 175° i 20 minuter.
Sila av skyn, smaka ev. av med mer portvin, salt peppar.

Ugnsbakade äpplen.

1 gul lök
1 bunt persilja
150 g grönmögelost
8 äpplen, typ Gravenstein
8 st folieformar, typ mazarinformar

Hacka och stek löken mjuk i lite smör. Låt svalna.
Blanda med tärnad eller smulad Kvibille gräddädel och 1 dl finhackad persilja.
Kärna ur äpplena. Gröp ur lite extra i övre delen. Fyll de urkärnade oskalade äpplena. Skåra skalen uppifrån och en bit ned, eftersom de sväller i ugnen och kan spricka.
Ställ i folieformar. De blir mjuka som mos.
Baka 40 minuter i ugnen i 175°. Passa så att de inte blir brända på slutet.

Sötpotatismos

800 g sötpotatis
400 g morot
150 g potatis

Skala och dela i mindre bitar. De behöver olika koktider. Sötpotatisen ca 35 minuter, morötterna ca 20 minuter och potatisen ca 15 minuter, Naturligtvis beror det på storleken på bitar. Häll av vattnet, mosa. Salt, peppar, om så önskas en klick smör.

Spenatsallad med
babyspenat, tunna ringar av silverlök och finstrimlad halvstark röd chili med citronette.

Vi serverade maren med kokt palsternacka till. Antagligen blev anrättning helrätt för GI-intresserade, även om inte tanken var det från början.

Mycket gott tyckte gästerna. Milda smaker, men fin balans mellan sötman från äpple och sötpotatis, sälta från grönmögelosten och de syrliga tranbären. Den svaga tonen av portvin rundade fint av det hela. Spenaten var en fin tuggighet till, med lite sting i chilin utan att  döda smaklökarna.

Annonser
Explore posts in the same categories: Mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: