Fläskkött och korv och vin och oliver och paprika och …

Den här mustiga grytan i ljus buljong blev en god helgmåltid. Den mustiga buljongen fick mig att tänka på Lagavoulin, hur absurt det än kan låta. Det var vinet och den rökta smaken från korven som åstadkom det, I suppose. En riktig pojkgryta blev det i alla fall.

image76
    
Mustig fläskgryta

1,2 kg grytbitar av fläskkött
300 g chorizo eller annan lite starkare korv
3 morrötter
3 lökar
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
persiljestjälkar
2 röda paprikor
2 dl små oliver, gröna och svarta
3 dl vitt vin av enkel sort
1 liter buljong
persilja, hackad, till garnering

Klyfta lök och grovhacka vitlök. Skala och skär morot i grova bitar.
Stek löken mjuk, men utan att den tar färg, i en stekpanna, lägg över i en gryta. Lägg i morötter, vin, hela lagerblad, hela persiljestjälkar ar och buljong i grytan och sätt på plattan.
Slanta korven grovt, bryn i stekpannan, lägg i grytan.
Bryn fläskköttet, lite i taget i det fett som eventuellt runnit ur korven, lägg i grytan.
Håll grytan kokande i cirka 30 minuter, för att sedan lägga i grovstrimlad paprika och oliver. Efter tio minuter, stäng av plattan och fiska upp persiljestjälkarna och lagerbladen. Låt nu grytan stå kallt medan du tar en promenad eller ringer svärmor.

När det är dags att äta, värm upp grytan, strö över rejält med persilja och servera till exempel med kokt potatis och broccoli. Fina färger blir det.

Skulle det bli något över blir det en väldigt god köttsoppa nästa dag, spädd med lite vatten och en brödbit till.

Explore posts in the same categories: Mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: