Lakrits och ormgift

Alla gillar inte smaken av lakrits. Kanske är det därför fänkål som grönsak för en ofta bortglömd tillvaro. Men den är god och variationsrik på alla möjliga vis!

För länge sedan användes den till medicin för att stärka synen och som motmedel mot ormgift. I några kulturer har den ansetts som afrodisiakum. På en del håll har den hjälpt till att hålla smådjävlar borta.
Fortfarande används fänkål inom alternativmedicin mot hosta, magåkommor och ögonbesvär.

Ett sådant universalmedel kan man väl inte vara utan!

Om man tillagar den på det här enkla viset minskar anissmaken, fram kommer en mjuk fyllig ton som aningens aning påminner om kronärtskocka.
Passa som liten förrätt, till grillat kött eller till en fiskrätt till exempel.

image98

Ugnsbakad fänkål

2 fänkålsstånd, halverade, ½-1 fänkål per person.
1/2 grönsaksbuljongstärning
1 msk koncentererad apelsinjuice
½ tsk timjan
peppar
1 dl vatten, varmt så att buljongen löses upp

Blanda ihop såsen och häll över snittytorna så att den tränger ner mellan bladen.

image96

Baka i 175° lite drygt 1 timme. Om det blir torrt ös med skyn, eller lägg folie över.
De ska bli mjuka som smör.

De ytterst gröna spetsarna bränns lätt, passa i ugnen!

Explore posts in the same categories: Mat

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: