Koreansk kebab – Bulgogiburger

Snabb, god  och rolig fredagsrätt för familjen:

Bulgogiburger.

För att åstadkomma det i förorten gällde det att förenkla.
Gurkan  (som idag kostade 60 kr/kg – för förpackat vatten) byttes mot zuccini. Koreanskt chilipulver bytter mot sambal oelek. Böngroddar fanns varken färska eller konserverade. Tillslut lyckades maken skrämma upp ett par gamla burkar av COOPs eget märke. Det finns en första och sista gång för det mesta. För Coops bönor var det både-och denna gång.

Nästa gång blir det utan böngroddarna om det inte finns en bättre sort. De blev oerhört salta! Tänk på det om ni använder konserverade, kanske räcker det att stänka på lite sesamolja på väl skjöljda groddar.

Resten var suveränt gott. Varianter på köttet och gurksalladen kommer vi absolut göra igen.

För fyra icke speciellt hungriga eller två vrålhungriga.

Tid: 45 minuter

Bulgogi:

200 g nötinnanlår eller entrecôte i tunna skivor
1 msk pressad vitlök
1 ½ msk sesamolja
1 dl koreansk eller japansk soja
2 msk strösocker
½ krm svartpeppar

Kryddmarinerad gurka:

1 gurka
½ dl finhackad purjolök
½ msk strösocker
1 tsk risvinäger
1 tsk salt
1 tsk kodjokaro (koreanskt chilipulver)

Marinerade böngroddar:

100 g böngroddar (motvarar en halv burk som skjöljts mycket länge under kallt vatten för att få bort konservburkssmaken)
1 tsk salt (inte till konserverade)
1 tsk sesamolja – hellre mindre än mer!

Till servering:

4 bröd eller 1 baguette
lite salladsblad

Gör så här:

1. Gör bulgogin. Blanda ihop en marinad av vitlök, sesamolja, soja, socker och svartpeppar. Lägg i köttet och låt marinera 30 minuter.

2. Skär under tiden gurkan i tunna skivor. Blanda övriga ingredienser till kryddmarinaden och lägg ned gurkan.

3. Skölj böngroddarna och lägg dem i kokande vatten. Häll av vattnet efter ett par minuter och blanda böngroddarna eventuellt med salt och sesamolja.

4. Tillaga köttet: grilla eller steka på hög värme. Eftersom skivorna är tunna går de väldigt snabbt att tillaga. Sockret i marinade gör att det lätt bränns om det tar för lång tid.

5. Skär upp bröden och lägg i önskad mängd kött och grönsaker.

Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Koreansk kebab – Bulgogiburger”


  1. […] min egen experimentlusta och smak för nya saker fick det bli en koreanskinspirerad macka, lite som Bulogiburgaren . Den i sig söta pumpan smakar väldigt bra med chili och ingefära. I hop med det smakrika […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: