Gahkku, glödkaka – samiskt tunnbröd

Färskt bröd är en bristvara ombord. En liggedag ute på en fin ö kan man baka.

Det här är ett recept utprovat, i varianter,  sedan generationer av samer. De är ju vana att laga mat enligt scoutprincipen när de på somrarna flyttar ut i kåtor för att vara närmre renarna. Undrar om de fortfarande gör så, eller om de tar motorcykeln till husvagnen där solcellspaneler ordnar ström till mikro och kylskåp? Hmm, det borde jag ta reda på någon gång.

Recept: 10 stora kakor, storlek som en stekpanna

Lite smält margarin eller olja
1 l vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse torrjäst
1 dl sirap eller socker
1 tsk salt
4–5 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt
)

Gör upp eld. Medan glöden tar sig, gör degen i en bunke och låter den jäsa.
Det går förstås att grädda i en stekanna på spisen också.

  • Värm vätska och fett till fingervarmt (37° C).
  • Häll i jästen och rör om tills den löst sig.
  • Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap (socker), salt och gärna rågsikt.
  • Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar  (som en bulldeg).
  • Rör en stund, 5-10 minuter, och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
  • Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  • Hetta upp gjutjärnspannan på elden/plattan.
  • Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!
  • Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Explore posts in the same categories: Båtmat, Tillbehör

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Gahkku, glödkaka – samiskt tunnbröd”

  1. Désirée Says:

    Hej!

    Tackar nu ligger receptet där.
    Jag tillät mig att redigera så att våra synskadade vänner kan läsa det. Dvs jag skrev ut alla förkortningar. Sedan lät jag länken till samer.se ligga kvar, hoppas detta är ok?

    Vänliga hälsningar

    Désirée
    Sajtvärd för http://matbrod.ifokus.se

    • pipopp Says:

      Ja, klart det är OK!
      Tack för tipset att skriva ut ordentligt för synskadade, hade inte tänkt på det. Jag antar att det är program för talsyntes som läser upp texten. Undrar hur det blir med asterisker (*) och andra tecken? Jag får läsa på.
      /Pipopp

  2. Désirée Says:

    Toppen, tackar!
    Gå in på http://synskadade.ifokus.se tror du kan hitta lite vsar på dina frågor där. Även på matbröd finns en liten förklaring ”Underlätta för synskadade när du skriver”
    Mycket intressant och trevlig blogg du har!
    Trevlig helg!
    Désirée


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: