Königsberger Klopse – Frikadeller i syrlig kaprissås

Königsberger klopse med potatis och saltad, lövtunn, krispig kålrabbi

Från de östra delarna av Tyskland, det som var Preussen och idag ligger i Polen och Ryssland, kommer Königsberger Klopse. De är lika välkända i Tyskland som Biff á la Lindström är här i Sverige. Värdelöst vetande: Immanuel Kant, filosof, kom från Königsberg. Om han blev så moralisk av att äta den sura såsen vet jag inte.

Enklaste förklaringen är frikadeller, sjudna köttbullar,  i syrlig kaprissås. Sardeller är vanligt i smeten som smaksättning. Här gjorde jag utan på prov. De behövs för aningens mer fyllighet i köttbullarna. Det här receptet är väldigt basic. Men såsen är ljuvligt god!

Frikadeller:
500 gr blandfärs
2 skivor dagsgammalt bröd
1 äggula
2 finhackade små schalottenlökar
1 tsk smör
1 liter god buljong, t ex av kalvfond
salt, peppar

Till såsen:
Buljongen från ovan
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk mjöl
2 tsk smör
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 dl créme fraiche
 2 msk kapris, avrunna
1 nypa socker

Frikadeller:
Fukta brödskivorna i vatten, pressa ut fukten igen.
Smält smöret och mjukstek den finhackade löken, ställ att svalna lite.

Blanda samman köttfärs, äggula, löken och brödet sönderrivet i en skål. Salta (0,5 tsk) och peppra. Forma ca 20 bollar. Är det svårt kan man ha i ett par matskedar av buljongen.

Koka upp resten av buljongen med pepparkornen och smulat lagerblad, till precis under kokpunkten. Lägg försiktigt i hälften av köttbullarna och låt sjuda i 12 minuter. Ta upp dem, håll varmt. Sjud resterande bollar.


Väntande bullar

Såsen:
Smält 2 tsk smör och rör i mjölet. Vispa lite i taget i ca 5 dl av buljongen från bullkoket och vitvinsvinägern . Låt sjuda några minuter. Blanda i créme fraiche och kapris, koka upp. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar vid behov och kanske en nypa socker.
Lägg i köttbullarna, servera. Ställ fram lite mer kapris för den som gillar det.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor om det ska vara riktigt traditionellt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Huvudrätt, Mat, Såser och röror

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: