Såser för händigt båtfolk

http://www.flickr.com/photos/chrisjohnbeckett/219089523/Hur var det nu att vara ute och segla länge? Man blir hungrig. Ofta. Lika ofta är man utan färska råvaror – man får ta det som finns i form av stapelvaror och konserver. Men i princip allting blir godare med sås. Ja, jag kan inte komma på någonting som inte är godare med sås. Utan kossa ombord och utan mixer finns det andra trix att ta till.

För det första får händigaste besättnings-medlemmen ta fram kniv, skärbräda och mortel.
För det andra: I stället för gräddfil, créme fraiche eller annan kylvara kan man göra emulsioner, mixturer och röror med ägg, kokt potatis, bröd eller nötter blandat med till exempel olja.

Det finns en hel del klassiska recpt att använda som de är eller modifiera efter förhållandena.

(Bild: chrisjohnbeckett)

Salsa verde    
Grön sås finns i många olika matkulturer, men har alltid örter, ofta persilja, alltid olja i blandningen. Vilken ska det vara?
Italiensk? Den kan bestå av persilja, kapris, sardeller, vitlök, senap, olja och vinäger. Fransk? Ibland liknande den italienska, ibland en majonnästyp. Tysk? Kokta ägg, gräddfil och en massa örter. Mexikansk? Gröna tomater, chili och lime bland annat.

Tapenade    Oliver, sardeller, kapris och olja.

Pesto   
Gröna örter, främst basilika, och nötter eller mandel, plus olja förstås. Det finns flera "standardiserade" varianter:
Pesto alla Genovese är den vanliga gröna med pinjenötter och basilika.
Pesto alla siciliana är lik Genovese-peston men med mindre basilka och mer tomat.
Pesto alla calabrese innehåller (grilled) paprika, svartpeppar med mera.
Andra varianter kan innehålla ruccola, svarta oliver, citron eller svamp.
           
Romesco  
Romesco är en sås av mosad grillad paprika, mandel och olja.

Majonnäs 
Tja, ägg och olja med kryddor. Kan sedan smaksättas på oändligt antal vis. Det bästa är att det faktisk är rätt enkelt ombord där allt har samma temperatur! Bra handled för vispningen är dock ett måste.

Rouille
(French, ‘rust’) är olivolja med antingen brödsmulor eller kokt potatis, vitlök, saffran och ibland chili.

Aioli
Aioli – som ursprungligen faktiskt gjordes utan ägg. Vitlöken och senap har emulgerande egenskaper. Men det är enklare med ägget i.
En sån god sås finns förstås i andra kök också:
    I Libanon äter man Toum, ungefär som ailol med citron i.
    I Grekland: Skordalia,  med brödsmulor eller potatis som förtjockningsmedel.
    Rumänerna har Mujdei, inte med olivolja utan solrosolja, annars som aioli.

Mole  
Mycket tomater och (bitter) choklad, sedan en massa chili och andra kryddor.

Salsor av torkad eller färsk frukt och grönsaker.
Ofta lök och vinäger.

Vinägretter – förstås. Olja, syra – vinäger eller citronsaft, kryddor.

Bra att bunkra:

Nötter
Mandlar
Sardeller
Olivolja
Neutral olja – raps
Vitlök
Örtkryddor
Gul lök
Färsk basilika – håller sig osannolikt bra ombord
Färsk persilja – fast det är det svårare med
Chilipulver
Tabasco
Citron – helst färsk, annars juice
Soltorkad tomat
Torkad svamp
Pankosmulor stället för vitt bröd.
Ägg – håller sig längre än man tror. Dessutom har de inbyggd odörkontroll om de är för gamla.
Vinäger, en fyllig. Jag föredrar vit.
Tomatburkar av olika slag
Oliver, gröna och svarta
Kapris
Senap, både stark och mild

Läs även andra bloggares åsikter om , sås, , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Båtmat, Mat, Såser och röror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: