Återkommande matgnäll

Och så blev det omstart på den gamla favoritdebatten om institutionernas mat, den här gången om  sjukhusmat: Massor av upprörda debattinlägg av människor som varken sett eller smakat maten, inte tänkt på hur maten var innan denna kedja blev huvudleverantör och vilka säkert kan tänka sig att klämma en korv i gatuköket, servera fiskpinnar hemma eller köpa chips på fredagen.

Har ni glömt att sjukhusens storkök tidigare lagade lunchen tidigt på morgonen, den fick stå i stora kärl och tappa smak, utseende och vitaminer? Det slängdes inte lika mycket mat på avdelningarna för det serverades mindre mat helt enkelt. Grå, smaklös sörja var  det. Inte skiljde sig råvaruleverantörerna då  från det som Sodexo använder sig av nu, alla jobbar ju efter samma filosofi – om man vill leverera råvaror till rimligt pris. Skilj här på maträttsproducent och råvaruleverantör.

Stora institutioner med många matgäster och förhållandevis liten personalstyrka kan inte servera gourmetrestaurangmat. De kan dock servera god mat ändå, men med andra förutsättningar.
Det är ju inte så att det där kemikalierna är giftiga eller sjukdomsbringande. Tvärtom – de håller bakterier borta. Vissa behövs faktiskt! Många kanske är onödiga – men inte alla!

En av fördelarna med det här nya sättet – där maten faktiskt lagas till precis innan servering  – är just att bönor är gröna, morötter oreanga och tomater röda – inte odefinerat brungrått. Jag tycker det är ett bra försök.

Låt systemet köras in, kanske ligger problemet någon annanstans i kedjan innan det når patienten. Till exempel får en redan tidigare hårt utsatt yrkesgrupp – syrror och undersköterskor – förändrade och utökade arbetsuppgifter, det är nog inte populärt. Felleveranser ökar irritationen ytterligare.

Sedan, efter en tid av inkörning,  kan tidningarnas krog- och/eller hälsoskribenter pröva maten, gärna parallellt med traditionell sjukhusmat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Explore posts in the same categories: Mat

One Comment på “Återkommande matgnäll”

 1. Max Ney Says:

  Hej,

  jag har sett att du har uppmärksammat den undermåliga patientmat som serveras på Stockholms sjukhus. Därför tänkte jag informera om att mp, s och v nu har presenterat ett alternativ till Sodexo mikromat. Vi har valt att kalla den Hälsokök. Tanken är att patienterna ska erbjuds en à la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter – lagad av välutbildade sjukhuskockar. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang. Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark. Det är en viktig åtgärd för att lösa problemet med att cirka 40 procent av sjukhuspatienterna bedöms lida av eller löpa risk för undernäring.

  Ni får gärna kontakta mig för mer info på max.ney@politik.sll.se

  ABC – Svt
  http://svtplay.se/v/1783957/abc/23_11_19_15?sb,p103287,3,f,-1 (spola fram till 9:15 min)

  P4 Radio Stockholm
  http://www.sr.se/Stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=3258283

  Hvidovre hosptial
  http://www.hvidovrehospital.dk/menu/Afdelinger/Kokkenet/?WBCMODE=PresentationUn

  S, MP och V pressmeddelande om Hälsokök
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/mp_stockholmsregionen/pressrelease/view/haelsokoek-a-la-carte-ska-ersaetta-mikromat-paa-sjukhusen-s-mp-v-i-stockholms-laens-landsting-344867


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: