Säsongens nya fynd

Massor av svamp, bl a druvfingersvamp längst framI höst har en ny svamp tagit sig in i familjens sortiment: Druvfingersvamp. Det är en trevlig bekantskap, särskilt som skogen var helt fylld av den!

Förresten har vi inte svampboken med oss ut i år. Det är inte fullt så dumdristigt som det låter – det går utmärkt att slå upp svamguiden.com på en iPhone. Väldans bekvämt och bättre uppdaterat än våra böcker.

Hemma kollade vi upp svampen igen ännu nogggrannare, men när ingen giftig förväxlingssvamp skulle ha kunnat smyga sig in i skörden bestämde vi oss att fritera den, efter svampkunnigas råd. Det blev jättegott! Även svampskeptiska barn gillad det – det påminde dem om pommes frites.

Friterad druvfingersvamp

Ingredienser     4 port
2 liter svamp i halvgrova bitar
1 dl  vetemjöl
2 dl  majsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st ägg
2 dl lättöl
3 dl  olja

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa upp ägget, tillsätt till mjölblandningen, ha i ölen.

Hetta upp oljan till 180 grader.
Doppa svampbitarna i frityrsmeten och lägg dem en i taget i den heta oljan, kanske 3 åt gången.

Fritera bitarna gyllenbruna.
Låt rinna dem av på hushållspapper.

Vi serverade med bräserad svartkål och lammrostbiff.

Friterad druvfingersvamp

Annonser
Explore posts in the same categories: Tillbehör

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: