Helgens mat blir madeiralös

I dag på förmiddan planerade jag helgens mat, fina vänner vi inte sett på länge kommer hit. Om de inte har ändrat sig alldeles gillar de klassiska smaker bäst. Tanken är att bjuda på kalvstek med en sås av svart trumpetsvamp och madeira enligt ett recept jag läst. Men nu har vi ingen madeira hemma och inte tänker jag köpa en flaska för ett par matskedar. Vad kan man använda istället?

Frågan slängdes ut på Twitter och inom en kvart kom massor av fina förslag:

@pipopp Sherry röstar jag för. Det har Fröken Dill rekommenderat till svampsoppa (om jag inte minns fel). Från RebeccaTorma

@marieloua: @pipopp Försök m martini rosso el portvin. Martini/vermouth är underbar t matlagning särskilt till njure med champinjoner.☺  Tyckte marieloua

@Receptomaten @pipopp Du behöver nåt sött. Söt sherry funkar, typ Bristols cream, annars rödvin och lite gelé eller svart vinbärssylt.  Skrev perfalkner

@pipopp @scabernestor hälsar rödvin, reducera det lite först. Via christinaolsson.

@pipopp @lordFredruk hälsar att Sherry och madeira ersätter varandra rätt bra. Via christinaolsson.

@pipopp Jag har haft whiskey i en svampsoppa, det funkade finfint!🙂 Svarade ragazzemaria.

@pipopp Ja, sherry verkar ju folket tycka.. Är det en gräddig ljussås? Isåf lite balsamvinäger?? Tipsade Receptomaten.

@pipopp hmm. Portvin? Sherry eller konjak blir säkert också gott. Skrev annesfood.

Visst är det fantastiskt att få så många bra svar så snabbt? Tack igen, alla!

Nu funderar och inventerar jag för att få till det sista innan matlagningen. Det lutar åt reducerat rödvin med svartvinbärssylt eller sherry, men än är det inte avgjort.

Explore posts in the same categories: Matprat, Såser och röror

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Helgens mat blir madeiralös”


  1. Vad du gör så ersätt inte madeira med finosherry. Amontillado eller helst oloroso ska det vara.

    • pipopp Says:

      Tack! Kvalitetssvar! Det är ju just fino jag har hemma just nu. Alltså får det bli reducerat rödvin och lite svartvinbärssylt.


  2. […] pratar på om mat med mera « Helgens mat blir madeiralös Höstkväll 27 september 2009 En söndag på hösten. Det är kväll. Den soliga, blåsiga […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: