Skagenröra på parmesanflan

En klassiker är något som har något att säga till flera generationer, som är tidlös. Ändå ska den ge positiva förnimmelser varje gång någon människa möter den. Det fanns en tid när jag absolut inte skulle ha sagt att en majonnäsröra med räkor ger något positivt i gommen. Men det var ju för alla kärlekslösa kopior på billiga lunchhak som passerat mun och mage.

Däremot: En omsorgsfullt gjord skagenröra med handpillade, fina räkor, hemslagen majo och nyriven pepparrot ÄR gott. Man behöver inte uppfinna hjulet om och om igen. Lägg den fint på ett gott parmesanflan, toppa med fler räkor, garnera – allt signalerar trygghet, värme, trivsel och god mat.

skagen.JPG

Parmesanflan

  • 4 dl grovriven parmesan

Smält 1/2 dl ost per flan i mellanvarm teflonpanna till det börjar bubbla. Låt svalna på smörpapper. Förvara svalt tills användning.

[Uppdatering: Kökets smörgåsnisse viftar med protestflagg: Stekpanna var arbetsplanen, men det var inte alls så där vi gjorde – det gick inte. Det blev bara ostkluttar i pannan!  Visserligen fantastiskt goda, men inga bottnar att lägga röra på. Vi la 8 st prydliga, lätt tillplattade osthögar på en plåt med bakplåtspapper. In i 200° varm ugn tills ostplättarna bubblar fint och blivit svagt bruna i kanterna. Gissningsvis 5 minuter. Ta ut och låt svalna men inte stelna. Flytta ostflanen till ett fat, låt kallna helt.]

Skagenröra

  • 200 g handskalade färska räkor, grovt skurna
  • 3 msk grovskuren dill
  • 1 dl hemgjord majonnäs
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 1/2 dl grekisk yoghurt
  • salt

Blanda ihop allt försiktigt

Garnering

  • 4-5 räkor per flan till garnering
  • stenbitsrom
  • dill
  • citron
Annonser
Explore posts in the same categories: Förrätt

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Skagenröra på parmesanflan”


  1. […] pratar på om mat med mera « Skagenröra på parmesanflan Go’ kväll 30 september […]


  2. Åååh så gott!
    Det här ska jag definitivt pröva mig på, nu när jag harett sådant bra recept på Skagenröra.
    Tack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: