Kårdån blå

gådån blå innan

Den här hösten har inneburit många klassiker i köket, efter alla utflykter till asiatiska och sydeuropeiska kök. Det känns faktiskt nytt i munnen när man inte ätit de här rätterna på länge och kalibrerat smaklökarna i andra områden.
En av rätterna vi ätit är Kårdon blå. Jag förstår varför den blivit berömd, det är gott.
Jag brukar hoppa över de trista färdigskurna lövbiffarna som finns i vår lokala affär och köper istället utskuren biff eller kanske rostbiff. De kan man skära rätt tunt,  5-6 mm och sedan banka ut mellan två fastfoliebitar med hjälp av botten på en kastrull. Efter en dålig dag på jobbet är det rena terapin – bank, Bank, BANK!

Jag försökte utan engegemang eller tur hitta historien om Cordon Bleue, det blå bandet, där den här rätten ska ha kommits på.  Slår man på engelska Wikipedia hamnar man på Wienerschnitzel. Ja, det är ju i princip ost- och skinkfylld schnitzel.

Kårdon blå

  • 4 skivor lövbiff av nöt, ca 125-150 g per styck
  • 8 skivor stark ost , hergård, grevé, gruyére
  • 4 skivor rökt skinka av prosciuttotyp
  • Fransk senap
  • salt
  • smör

Panering

  • 3 st små ägg
  • 2 dl mjöl
  • 4 dl panksmulor eller ströbröd
  • salt och peppar

Lägg ut lövbiffarna på skärbrädan, salta. Bred på senapen, lägg två skivor ost och en skiva skinka. Vik ihop.
Bred ut köttbitarna, salta och peppra. Bred på senap, läggpå skinka och ost. Vik ihop genom att vika upp en centimeter i nederkant och sedan överkanten i mitten. På så sätt bli det en ficka som den smälta osten inte lika lätt kan smita ifrån. Fäst med tandpetare.
Panera i  först saltatopepprat mjöl, sedan uppvispat ägg och slutligen pankosmulor. Använd bestick, fingrarna växer annrs med peneringen till handbollsstorlek.
Stek på mellanvärme i smör 5-7 minuter på varje sida.

kårdån blå efter

Annonser
Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Kårdån blå”

  1. Görel Says:

    Ja, det här är verkligen en klassiker! Som jag blev väldigt sugen på att äta snart.

    Det här hittade jag på NE:
    cordon bleu [kɔrdõblø´] (franska, ‘blå bandet’) kallades ursprungligen det ordensband som bars av riddarna av l’Ordre du Saint-Esprit, ‘den Helige Andes orden’, som instiftades 1578 av Henrik III av Frankrike. Före revolutionen var det den förnämsta orden som kunde utdelas av den franske kungen. Utmärkelsen hängde i en blå snodd, kallad le cordon bleu.

    Detta uttryck kom sedermera att användas om franska köksor p.g.a. att dessa ofta bar blå förklädesband. På den vägen har ‘le cordon bleu’ inom kokkonsten kommit att förknippas med en del särskilt raffinerade sätt att tillaga och dekorera maträtter. Cordon bleu heter också en välkänd matlagningsskola i Paris, etablerad efter första världskriget. Alltjämt ingår uttrycket i namnet på en del maträtter.

    • pipopp Says:

      Tack, Görel! Jag hittade också information om både riddarorden och matlagningsskolan. Men ingenstans en vederhäftig information om kopplingen mellan dem och de här maträtten. Jag undrar om den är sann eller en vandringsmyt.

  2. Fröken Dill Says:

    En rätt som jag svårgillar, men aldrig har lagat själv. Måste bli ändring!
    Tycker fröken Dill


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: