Norska? Nej, fransyska!

Min man har alltid haft ett särskilt gott öga för norskor. Eller snarare öra. Han har blivit kär på studs bara någon av honkön har lett och sagt ” Morsomt!”. ”La det swinge” är en favorit.  Vädret är bäst på TV4.
Men problematiskt blev det först när vi hade en kortsemester i Oslo tyckte jag. Det var lite krångligt att få hem honom.

Jaja, man får leva med sin partners fetischer, så är det bara.

Men i helgen fick han upp ögonen ordentligt  för fransyskor. Jag bävar för framtiden.

Fast han har god smak. Långbakad fransyska är fantastiskt gott. Det är svårt att tro att den aningens föraktade biten kan bli så mör och smakrik. Man se upp  vilken typ av fransyska det är, det har finns olika styckningsmetoder  – det finns en liten fransyska och en stor fransyska. Den lilla kommer  från biten närmast rostbiffen, den stora är liksom nästa i raden, en bit ifrån rostbiffen.

Långbakad fransyska med mangold och potatisklyftor.

Skölj och bind upp fransyskan. Rubba den med kryddorna. Stek den i ugnen på 125° värme i ca 3 timmar – målet är en inner temperatur på 63-65 grader för en liten stek. För en större stek kan man gå lite lägre – den större massa håller temperaturen längre och låter köttets kärna eftersteka lite längre. Jämför isoleringen i en termos.
Låt köttet vila i folie minst en kvart för att eftersteka. Skiva sedan tunt och servera som en klassik rostbiff, till exempel.

Vi valde brässerad mangold som den lilla gröna, ungefär såsom Sofia gör den. Lite ugnsbakade potatiklyftor fick göra sällskap med köttet iugnen.

Fräs det vita av mangolden i olivolja och vitlök några minuter. Tillsätt det gröna i grova strimlor tillsammans med 2 tsk Herbes de provence och citronskal. Låt fortsätta brässera på svag värme under lock några minuter till det gröna fallit ihop – men ännu inte hunnit bli gröt. Salta och peppra. Servera.

Annonser
Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: