Rödingfilé, ugnskokt i vin

röding

Jag undrar vad som har hänt på fiskerimarknaden egentligen? Under hösten har röding varit otroligt prisvärt i fiskdiskarna.Nu har det varit bra mycket billigare än spätta, lax eller förstås kravmärkt torsk. Till och med vår laxskyende son äter rödingen utan protester, trots att den egentligen är av laxsläkte. Nu hoppas vi att grabben missar just den biologilektionen så att vi får ha någon fisk kvar på serveringslistan.

Så länge fisken är urtagen är det rena snabbmaten. Är den filéad är det förstås ännu enklare.

Den här varianten är en favorit om hågen står mer åt det kokta hållet med de milda fina smaken. Fisken kokas i vin vid ganska låg temperatur i 10 minuter, skinnet tas bort – klart!

Rödingfilé, ugnskokt i vin

  • 4 rödingfilér med skinn
  • lite smör
  • salt och peppar
  • 2 dl vitt vin

Smörj en form, salta och peppra rejält på botten, slå i vinet och placera sedan fisken däri med skinnet upåt. Skutsa in i 130° varm ugn i ca 10- 12  minuter. När skinnet lossar enkelt är firren klar. Ta ut, lyft fisken ur formen och lägg på varmt fat. Dra bort skinnet och servera.

Till är ett klassiskt tillbehör något med jordärtkockor, till exempel puré. Det är enkelt. Gör ett potatsimos från grunden, men byt ut hälften av potatisen mot jordärtskockor. Det är en lagom proportion för våra känsliga magar utan att tappa skockornas smak.

Nåt grönt, också förstås. Finstrimlad fänkål och röd paprika med citronette kanske kan vara nåt? Fänkålen måste vara av den mildare typen, allt för bitsk smak dominerar för mycket.

Annonser
Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Rödingfilé, ugnskokt i vin”

  1. Fröken Dill Says:

    Visst är det härligt med smarrig röding till bra pris. Den är nästan godare än lax tycker jag. Lite mildare och ”smörigare” i konsistensen. För några år sedan lagade jag den på jämtländskt sätt med messmör i såsen. Trots att jag inte ens tycker om messmör blev detta otroligt gott. Dags att upprepa, tror jag!
    Hälsar Dillen


  2. […] svenska råvaror Korvstroganoff Marinerande kycklingvingar med coleslaw Lax i folie och fejkrisotto Rödingfilé ungskokt i vin Italienska köttbullar med ravioli i tomatsås Pumpasoppa Lax med spenatsås och pasta Falu […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: