Sill och strömming på Gondolen

Häromkvällen var det provsmakning av sill och strömming på Gondolen. Rätterna var signerade Erik Lallerstedt, men bakom det praktiska chefskapet stod köksmästaren Daniel Jonasson. Inbjudare var Tastecasting.se, mer om dem senare.

Väl på Gondolen, mitt i värsta julbordsrusningen med uppklädda representationsätare, blev vi eskorterade över taken i snödrivor till ett av resturangens fina privatrum, skapat för just provningar, matlagningskurser och visningar.

Lite spänd var jag efter att ha läst om Stellans provning i Göteborg. Där hade det kommit provsmakare i grupper som redan kände varandra. Här var jag själv, det kan vara lite mödosamt att vara ensam i ett stort gäng som redan är etablerade vänner. Men den här gången var det annorlunda – alla deltagare kom en och en, även om flera åtminstone kände till varandra. Det var lätt att konstatera att det var en samling pratlådor, det blev många samtal på korsen och tvärsen om allt möjligt, med viss koncentration kring mat, entrepenörsskap och social medier av olika slag.

Vad bjöds det på då?

Det var tre strömmingsvarianter och tre sillrätter, dessutom fick vi prova Erik Lallerstedts framtagna akvavit.

Bland fiskarna fanns flera trevliga överraskningar, sill kan vara otroligt gott från skickliga händer!

I smakmässig ordning börjar jag med löjromsströmmingen. Den var god, men lite ”Jaha”. En fast och fin strömming i en basic krämig sås av crème fraiche och majonnäs med aningens citron och en rejäl klick löjrom. Välgjord, väldigt snäll, inget stack ut, vänlig men ja – lite tråkig.

En av sillarna var också mer oglamorös än den snofsiga klädseln lovade: lingon-och-vodka-sillen. Mycket vacker, men lite lite innehåll. Precis som en mindre lyckad dejt. Fina råvaror men en alldeles vanlig inlagd sill gör jobbet lika bra hemma. Missförstå mig inte: Den var god och vällagad, men ingen sensation.

Mycket fin var strömmingen i majonnäs smaksatt med rostad vitlök. En variant man kan lyckas väldigt bra med hemma, tror jag. Mosa välrostad vitlök i majjo, lägg i färdigköpt sill eller strömming, voilá!

Nu de tre sorterna värda att gå dit för, bara de:

Den enbärsgravade strömmingen! En strömming som fått liga i klarlag lite kortare tid än vad man annars gör. Sedan var den gravad på samma sätt som man gravar lax (ni vet, salt, socker och så vidare), men mycket längre i tid, med kryddorna svarta senapsfrön och enbär. Den blev kortare i konsistensen än gravlax, men aromrik och tuggig  i texturen.

Vi fick också den bästa senapssillen jag någonsin ätit. Senapssill är nog den vanligaste nybörjarsillen, styrkan och sötman kväver fisksmaken. Så småningom vågar gommen pröva ”riktiga” sillar också och kanske till och med överger senapssillen på burk.

Nu blev det come back med besked: Aromrik sås med tydlig och starkt senapssting mot slutet. Daniel berättade att den var en spinn off av deras Biff Rydberg med senapskräm som blivit så poppis. Hemligheten i sillen var massor av både Colemans senapspulver och socker samt gula och bruna senapsfrön i en majonnäs. Det låter så lätt! Jag ska pröva själv, men jag misstänker att det var något mer med den där såsen ….

Som avslutning den bästa av de bästa, så har den fått namnet av en kunglighet: Drottning Margarethes sill. Det är en salt matjes som väl avskjöljd fått en ny sås av lika delar svartvinbärsgele, rödvinbärsgelé ketchup och 12 % -ig ättika. Den garnerades med rödlök och kapris och serverades med en pepparrotvästerbottenostkräm. Nu låter det ju nästan galet att blanda alla de här spretande smakerna – men de slogs inte, de samverkade verkligen till något nytt!

Samtidigt fick vi prova Erik Lallestedts Aquavit. Det var en välbalanserad snaps, frisk med citron och en aning kummin och yttepytte pepparton.  Den kändes modern på ett bra vis. Vi fick den serverad väldigt kall, när temperaturen gick upp kom det lite anis i sluttonen. Det gillar jag, men helt klart inte alla. Jag tycker det var en trevlig nubbe till fiskrätter, men knappast något för dem som vill ha rejälare doningar som Beska Droppar. Akvaviten går att beställa hos systembolaget med artikelnummer 70220.

Den generösa tilldelningen gör att jag inte vågar svära eder på att jag minns alla detaljer exakt så som de sades. Grunddragen är förhoppningsvis de rätta. Tur att andra skrivit om eventet också.

Arrangörer var alltså den i höstas startade sajten Tastecasting.se. Jag är lika nyfiken på det projektet som på sillarna som skulle smakas.

Min förhoppning som konsument är att Tastecasting blir ett komplement till proffessionella krogrecensioner och snabba svennebanantyckarenkäter. Visst finns det ett problem att arrangören eller restaurangen vet att det är ett provsmakningstillfälle och därmed fixar det bästa de förmår. Andra sidan av myntet är att maten bedöms av ett flertal munnar med olika preferenser och bakgrund – men alla  i min idealbild hyfsat kunniga och intresserade av mat.

Vi får se hur det utvecklar sig med tiden, starten är bra.

För krögare och kanske livsmedelproducenter borde det vara ett billigt och effektivt  sätt att sprida information och tankar om deras namn och produkter.

Tack till Tastecasting.se och Gondolen för några smakrika timmar!

Annonser
Explore posts in the same categories: Matprat

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Sill och strömming på Gondolen”

 1. Fröken Dill Says:

  Det lät ju fantastiskt gott och trevligt! Sill med rostad vitlök måste provas. Senapssill har jag aldrig lyckats särskilt väl med själv, men det är kanske värt att göra ett nytt försök. Annars grunnar jag mest på hur jag ska lyckas få till en apelsin- och citrussill i stil med den vi åt på jobbets julbord…
  Inför-jul-funderar fröken Dill

  • pipopp Says:

   Jag gjorde både senapssillen och vitlökssillen igår. De verkar bli riktigt bra. Senare idag hoppas jag knåpa ihop proprotionerna. Först måste vi skotta och skaffa gran och åka pulka och skotta engång till dammsuga och och göra köttbullar och ….


 2. Tack själv Pia! Det var jätteroligt att diskutera entreprenörsskap, anis och senapssill med dig! Lycka till med julstöket och trevlig fortsättning på det nya året!

 3. Anna B Says:

  Hehe gillade liknelsen ”som en mindre lyckad date”. Senapssill är annars min absoluta favorit, men Margarethes lät spännande.

  • pipopp Says:

   Nu har jag gjort en variant till Drottning Margheretes sill, med Hirams svartvinbärssylt i stället för geléerna. Färgen är härligt mörkröd – får se om den bli lika god som på Gondolen. Senapsillen blev riktigt god om man gillar den starka typen.


 4. […] pratar på om mat med mera « Sill och strömming på Gondolen Senapssill med sting, Drottning Margerhete och en sill med rostad vitlök 22 december […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: