Senapssill med sting, Drottning Margerhete och en sill med rostad vitlök

Det har varit dagar fyllda av arbete och julstök. Bland annat har jag försökt återskapa några av de goda sillarna vi fick på Gondolen förra veckan. Det blev inte alls så dumt, de här kommer vi göra fler gånger!

För att göra de här sillarna är det bra att först göra i ordning en sats basmajonnäs på ett ägg och 4 dl olja.

Senaspssill med sting

4 inlagda ”färdiga” sillfiléer, skurna i lagom bitar
1 msk Colemans senapspulver
1 msk dijonsenap
2 msk hemvevad majonnäs
2 msk ljust muscovadosocker
1 msk gula senapsfrön
1 tsk citronsaft

    Blanda allt  utom sillen. Sockret måste få smälta, det tar kanske 20 minuter. Rör om ordentligt. Blanda i sillen och låt stå minst ett dygn i kylen.

    Drottning Mergarethes sill på mitt vis, ursprungligen ska det vara svart- och rödvinbärsgelé.

    Drottning Margrethes sill

    4 stora matjessillfiléer
    1 dl Hirams svartvinbärssylt
    1 msk ättika + 0.5 dl vatten
    1 dl ketchup
    kapris
    rödlök

      Matjessillen behöver vattnas ur ett par timmar i kallt vatten. Låt dem sedan rinna av och skär i lämpliga i.
      Sylten (eller gelén som i ursprungsreceptet) ska smältas med ättika och vatte i en kastrull, blanda med ketchup och låt såsen kallna helt.

      Blanda i sillen och låt stå i kylen ett dygn.

      Servera med kapris, skivad röd lök och västerbottenost-pepparrotskräm.

      Kräm på västerbottenost och pepparrot

      • 1 dl riven pepparrot
      • 1 dl finriven västerbottenost
      • o,5-1 dl lös majonnäs.
      • Aningens salt, var försiktig – osten kan ge en del sälta.

      Blanda ihop allt, det ska vara aningens löst. Efter ett dygn i kylen har såsen tjocknat till en kräm.

      VItlökssill på rostad vitlök

      • 4 färdiga sillfiléer
      • 1 hel vitlök
      • 1 dl majonäs
      • salt, peppar
      • lite citronsaft

      Rosta vitlöksklyftor med skal och allt på en plåt i 30 minuter i 220° ugn- tills det doftar gott och man nästan tror det är för längeLåt dem svalna. Kläm ut det krämiga innehållet och mosa eller mixa det. Blanda med majonnäs, smaka av med salt, peppar och citron. Blanda i sillbitarna. Låt stå i kylen ett dygn.

      Annonser
      Explore posts in the same categories: Förrätt, Mat, Såser och röror

      Etiketter: , ,

      You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

      8 kommentarer på “Senapssill med sting, Drottning Margerhete och en sill med rostad vitlök”

      1. Kinna Says:

        Vad kul att du testade att göra dem. Jag har fortfarande inte skrivit. Önskar dig God fortsättning och Gott Nytt År!


      2. Hej!
        God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

        Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? 😉
        Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
        Ha det bäst!
        Kram Daniella.

      3. Anna-Karin Says:

        Saknar dig på twitter och ingen uppdatering här. Vart är du?

        • pipopp Says:

          Anna_Karin, tack för omtanken! 🙂
          Av mst angenäma skäl har jag arit borta från datorn. Långa ledigheter över jul innebar mat, vänner, släkt, skridskor, pulka och ombyggnad hemma. Datorn hemma hamnade i ett obekvämt hörn under byggfixeriet. Dessutom pajade telefonen så jag kunde inte ens läsa den vägen.

      4. Görel Says:

        Jaså det är här du håller hus nu! Men det var fasligt längesen du uppdaterade, twittras det för mycket kanhända…? 😉

        • pipopp Says:

          Ha, ha! Nej, Januari har varit rätt trist på matfronten. Mycket skafferirensning. Jag har lite som ligger halvklart, men får inte ändan ur att slutföra inläggen. Än duger inte bilderna, än duger inte texten.
          Fast det borde jag strunta i, egentligen skulle bloggen bara vara mitt offentliga mat-kom-i-håg.


      Kommentera

      Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

      WordPress.com Logo

      Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

      Twitter-bild

      Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

      Facebook-foto

      Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

      Google+ photo

      Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

      Ansluter till %s


      %d bloggare gillar detta: