Delikatesser i morgon, då?

Foto: Fingalo Christian Bickel (Wikipedia Commons)

Foto: Fingalo Christian Bickel (Wikipedia Commons)


Tankarna har snurrat runt delikatesser. Inte att äta, som i normala fall, utan som teoretiskt begrepp och om vad delikatess skulle kunna vara i framtiden. Därför skriver jag några ord till som ett inlägg i Food Trend Blog Week.

Ridderheimsrapporten formulerade det så här (som jag skrev här).

Delikatesser …
… förstärker såväl identitet som vi-känsla, de är meningsskapare.
… rymmer en smakupplevelse
… står för något udda, ovanligt, exklusivt
… har mer medveten/-t urval och hantering.
… står för kompromisslöshet
… är krävande mat
… kan också vara enkel mat

Jag tycker att Ridderheimsrapporten fångar in begreppet bra. Med det i bakhuvudet: vad betyder det nu och för framtiden?
Jo, att delikatesser alltid har med sig en berättelse av något slag, parat med en smakupplevelse.

Smakupplevelsen behöver inte betyda välsmakande enbart – det kan lika gärna vara annorlunda, överraskande, brännande, kallt, äckligt, surt eller konstigt.  Mat som får epitet delikatesser utan att smaka väldigt gott för en stor grupp människor kommer antagligen aldrig bli någon storsäljare men kommer att finnas kvar som mytbildare. Ta något för oss svenska så välkänt som surströmming. De flesta svenskar äter det inte men älskar att prata om det  inför utländska bekanta.
Berättelsen finns inbyggd i surströmmingen!

Delikatesser berättar något om oss själva: att vi är kloka och förståndiga som väljer ekologiskt eller att vi är beresta och äventyrliga. Vi är duktiga, vi är belästa eller vi är skickliga när vi pratar och berättar om vad vi ätit eller lagat.

Berättelsen delikatessen bär med sig måste passa in i den situation vi lever i. Under yuppie-eran passade rysk kaviar och champagne in. Nu, med klimatdebatt och diskussioner om tillsatser i maten är berättelser som anspelar på naturlighet och närproducerat mer passande. Vad nästa delikatess blir är svårt att sia om.  En berättelse, som vi tycker framställer oss som bättre, klokare eller intressantare människor, kommer den ändå absolut att innehålla!

Om några år kommer pendeln slå tillbaka och väldigt många, framförallt familjer, kommer att vara trötta på tidskrävande långkok och hembakt, som ändå många klassar som delikatesser idag.  Vi kommer få en revival för bortalagad – inte nödvändigtvis industrilagad –  mat och halvfabrikat precis som på 50-talet: ”Varför ska du tillbringa så många timmar i köket när du kan köpa det paketerat?”.

Men förhoppningsvis kommer pendelbanan starta från ett annat grundläge med mer krävande kunder som inte accepterar fusk:  med bättre råvaror i maten, mer etisk produktion och kärleksfullare  tillagning.

Läs även andra bloggares åsikter om

Annonser
Explore posts in the same categories: Matprat

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: