Sallad med pumpa, ostronskivling och fetaost

Foto: Muy Yum/Flickr

Att variera grönsakerna på vintern är inte lätt. Det blir en massa rotfrukter och bönor på längden och tvären. Nu framåt mars är decembers entusiasm utbytt till ett litet trött: ”Jaha, vad gör vi idag då?”.

Om man har tur har handlaren tagit in den lite söta och nötaktiga butternutpumpan. Den går att variera hur mycket som helst: det går att laga soppa, gryta, paj och puré – men också att koka eller ugnsbaka den som potatis och äta den likadant, eller blanda bitar i sallad. Man kan baka bröd med den också.

I Sydafrika kryddar man gärna med kanel och eller muskot. Det är något jag läst mig till och inte prövat, men antagligen passar det fint till den nötiga smaken.

De är ganska stora. I handeln väger de 1,5-2,5 kg. Det är lika bra att fundera på två-tre recept om man köper hem en hel! I en del affärer är de vänliga nog att låta kunderna köpa en halv. Det är lite tungt att dela den. En stadig kniv och en rejäl skärbräda är bra. När man delat den i bitar kan man ta bort skalet antingen med kniv eller en tjockskärande potatisskalare.

Andra pumpor känner jag mig inte alls hemmastadd med. Ett par gånger har vi provat spagettipumpa, men bristen på övning gjorde den svårhanterad. Pumpan som man gör pumpahuvuden på i november tycker jag har en fadd och menlös smak.

Nej, butternut ska det vara.

Man kan till exempel göra pumpacrème, eller den här salladen:

Sallad med butternutpumpa, ostronskivling och fetaost

Det här blev en lyckad sallad vi  trixade, fina smaker i hop. Möjligen kan man hoppa över lammkorven. Den var så chilistark att den tog över de andra fina smakerna: söt pumpa, citron, blommig rosépeppar och fyllig ostronskivling med sälta från fetaost. Utan korv blir det en bra vegetarisk rätt.
Gör gärna pumpan dagen innan! Då hinner den ta åt sig ordentligt av smakerna.

  • 4 portioner ris-kornblandning
  • 1/2 kg butternutpumpa
  • 300 g ostronskivling
  • smör
  • 100 g fetaost
  • 300 g lammkorv
  • gröna salladsblad

Dressing

  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 msk rosépeppar, mortlad
  • 1 tsk honung
  • 1/2 dl rapsolja
  • en skvätt vatten
  • salt och peppar.

Börja med att koka riskornblandningen. Skär pumpaköttet i munsbitar. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. De ska bli mjuka men inte mosiga. (Note: jag gjorde dubbla satsen pumpa tärningar. Dagen därpå användes de som tillbehör till resterna av en gryta.)
Vispa i hop dressingen.
Strimla svamparnas hattar, skär de hårda stammarna i mindre bitar. Stek i smör till de blir knapriga, smaka av med salt och peppar. Lägg över på ett fat.
Slanta korven och stek den i pannan.
Tärna eller smula fetaosten.

När pumpan är färdigkokt, häll bort kokvattnet  och slå på dressingen så pumpan hinner goffa åt sig smakerna. Smaka av med salt – det behövs ganska mycket.

Nu är det dags att försiktigt varva alla ingredienser i en stor skål eller på ett stort fat.
Fetaosten smulas över på toppen.

Explore posts in the same categories: Huvudrätt, Pasta och ris, Vegetariskt

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: