Någon slags nordafrikansk lammgryta

Samma dag som SvD och SR gemensamt har en artikelserie om lammköttets hemska situation i Sverige lagar vi lammgryta i hemma. Tajmingen kändes sådär.
Var en klok inköpare och köp lamm från Nya Zeeland på våren och svenska lamm på hösten  för att garanterat få kött från djur som gått på fribete.

Grytan blir fyllig, mustig med en svag ton av kanel och fänkål blandat med vin och tomat. Om det inte vore för vinet skulle det vara väldigt likt något man får serverat i Marocko i en tagine.

  • 1 kg lammbog
  • 2 stora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • rapsolja att steka i
  • 1 burk krossade tomater
  • Några torkade shitakesvampar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk fänkålsfrön (våra barn gillar verkligen inte smaken av anis/lakrits, så det får inte vara mer än att det anas)
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk timjan
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 1 kapsel fond du chef, kött.

När det är en timme kvar:

  • 15 st torkade aprikoser, halverade
  • 1 burk kikärtor

När det är en halvtimme kvar:

  • 1 burk konserverade körsbärstomater.
  • 2 morötter, skalade och slantade.
  • en extra pressad vitlöksklyfta
  • salt och peppar

SKär köttet, rumstempererat, i lagoma grytbitar. Hacka lök och vitlök. Glasa löken i en stekgryta i olja, lägg i krossade tomater, vin, kryddor och buljong.

Bryn köttet runt om i en stekpanna i omgångar, lägg det i grytan. Vispa ur stekpannan med vatten och häll i grytan. Låt det puttra i ungefär 2,5 timmar totalt tills köttet är riktigt mjukt när man trycker på det. Det ska nästan ramla isär.

Under tiden behöver grytan lite pyssel. Efter någon timme är det dags att ta ut kanelstången om man inte vill att det ska smaka pepparkaka. När man tror att det är en timme kvar är det dags för kikärtor och aprikoser. Om man tillsätter dem från början blir de för mjuka och sönderkokta i min mun.

När det är 15-30 minuter kvar är det dags för körsbärstomater och morrötter, igen så sent att konsistensen på dem inte blir barnmat. Kanske behövs det lite pressad vitlök också. Rör försiktigt så inte de nya tomaterna mosas alldeles.

När köttet känns klart: smaka av med salt och nymald peppar.

Servera, kanske med svart quinoa och en grönsallad. Ska det vara nordafrikanskt ska det förstås vara couscous till, och mer citron.

Annonser
Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: