Lördagsbrunch på Berns Asiatiska [Bilduppdaterad]

Bild lånad av Malingering/Flickr

I helgen hade vi traditionsenlig marslördag med familjen. Först en trivsam guidning på Hallywska palatset.  Med tanke på att vi hade två nyfikna, klåfingriga barn med oss var nerverna lätt anspända, men det gick hur bra som helst. Guiden pratade så bra att ungarna var helt absorberade av ord och intryck. Tålamodet tröt inte förens de sista minuterna. Mest intryck gjorde nog den yppiga, överdådiga, guldiga stora salongen i barockstil med viktorianska möbler, de hade aldrig sett något liknande.

Sedan gick stegen mot Berns Asiatiska för att äta deras brunch. Det är verkligen ett trivsamt sätt att tillbringa en regntung vårdag. Rekommenderas varmt!
Både miljö och mat passar en familj. Det är lite lyxigt och komfortabelt på samma gång att sitta i deras mjuka, röda stolar under gigantiska kristallkronor. Buffématen är varierad och riklig så alla hitta något de gillar.

Nästan hela familjen är sushifans, vändorna till sushibaren blev många. I helgen hade de de finaste pilgrimsmusslorna till sashimi, ljuvligt! Min tonfisk var riktigt bra. Maken som åt sushin efter oss andra fick däremot en annan tonfisk som inte var lika len. Kan tonfisk ha senor?

Det finns ett fint salladsbord med kanske 15-talet kalla rätter och sallader. Vi hade bespetsat oss på ostronen, men samma dag skrev morgontidningarna om frekventa fall av kräksjukan efter att gäster ätit just ostron.  Vilken restaurang nämndes inte, men lusten att äta fler mollusker än ett föll rejält. Maken brydde sig dock inte, han åt rejält många, ostronälskare som han är. De var fina! Vi försökte detektera kumquatsvinägern, men den måste ha varit väldigt mild. Ostronen smakade mindre metall än naturella, det var väl det. Vi mådde utmärkt dagen därpå, i fall någon undrar.

Annars är de starkaste minnena från det kalla bordet den japanska inlagda laxen som mest smakade strömming i 1-2-3-lag — goda, men i min mun passade den smaken inte till något annat–, den japanska misomajonnäsen som var ljuvlig och sist men inte minst den helt gudomliga japanska bläckfisksalladen med alger. Den skulle jag bra gärna vilja veta hur de hade gjort.

Det varma bordet hade flera olika sorters dumplings, alla torra och tråkiga, jag är ledsen. Dem behövde man inte fylla magen med.
Däremot de japanska ångade gyoza-pirogerna, speciellt den med fläskfärs, var goda.

Det fanns en välsmakande tom kha gai, med de rätta ingredienserna tror jag, om än aningens för tjock och fet i min mun. Här vill maken inflika att när han åt soppan en stund senare – en ny soppgryta –  var den perfekt! Den vänliga servitrisen rekommenderade de thailändska köttbullarna i röd curry, eftersom det är en av storsäljarna på lunchen. Jodå, de var okej, stora, lagom fasta, lagom mjuka. Smakerna i dem spretade alldeles för mycket, en tugga smakade kraftigt av citrongräs, nästa bara chili.

Det fanns en indisk vegetarisk gryta med tomat, spenat, spiskummin och färskost. Det var en helt annan smakpalett än det övriga. Jag gillade den inte alls.

8-åringen fullkomligt älskade de hoisinkryddade kambenen.
Vi vuxna misstänker att de var återuppvärmda flera gånger för de var väldigt torra och tråkiga.

Tofuwoken med udonnudlar och vårlök såg lite anonym ut, men var oväntat god i munnen. Milda harmoniserande smaker med lite halkiga nudlar och mjuka tofukuber. Den vill jag gärna äta igen. Den var god, kanske inte godast, men överraskade otroligt positivt.

Det var nog de japanska rätterna rakt över som passade just mig bäst den dagen!

Jag tror vi provade allt, trots de många gånger lätta rätterna blev vi proppmätta. Det hindrade inte barnen från att gå flera varv till dessertbuffén. Där fanns puddingar, mousser och bruléer, kakor, tårtor, frukt och tryfflar. Jisses, himmelriket var nära för omyndlingarna. Vi vuxna delade på en pytteliten choklad-kladdkaka, en halv lemoncurd och åt varsin liten kula tryffel till kaffet, sedan var det stopp. En doggybag hade inte varit dumt.

Edit: Den vänlige källarmästaren på Berns Asiatiska har läst inlägget och skickat ett mejl:

”Jag såg att du ställde frågan om tonfisken kan ha senor. Det har den, fast inte i den bemärkelsen som landdjur har senor. De sitter som lameller in mot benen och kan vara riktigt grova men man skär bort dem där de blir för grova.
/…/Revbensspjällen blir aldrig återuppvärmda till gäst. De kasseras, men däremot är de varma mycket längre än om man lagar den till a la carten. Har de legat för länge kan de tyvärr bli torra.”

Det tycker jag var sympatiskt! Tack för svaren!

Fakta: Berns Asiatiska
Brunch Helger 11.30 – 13.30 eller 14.00 – 16.00
Pris: 345 kr  per person
För barn under 5 år kostar buffén ingenting och för barn mellan 5-12 år kostar den 80 kr. 13-16-åringar kostar 175 SEK.

(Alla småbilder är lånade med tillstånd från Berns Asiatiska.)

Explore posts in the same categories: Matprat

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Lördagsbrunch på Berns Asiatiska [Bilduppdaterad]”

  1. Fröken Dill Says:

    Asiatisk brunch, DET är något för mig! Vad det gäller museum kan jag rekommendera återöppnade Medeltidsmuseet. Min J guidar bara skolklasser (synd, han är en fantastisk guide) men han har många duktiga kollegor.
    Hälsar fröken Dill

  2. pipopp Says:

    Ja, vad kul! Under stängningen har jag hunnit glömma bort medeltidsmuséet, dit måste vi ju innan sommarsäsongen och skärgårdslivet tar överhand. Kanske vore något i påskveckan. Tack för påminnelsen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: