Fish n’ chips

Några dagar före påsk skulle vi göra livet lite mer glansfyllt än vanligt för framförallt barnen. Det behövs de sista dagarna i mars, lite glans och glam.

Det fick bli fish n´chips på så genuint sätt vi kunde när vi inte varit i England på femton år och aldrig någonsin ätit mushy peas. Förväntningarna hos de yngre var höga – äta ur tidningspappersstrutar!

Pommes frites gjorde vi som Erik Videgård gör dem. Det blev goda, om än inte så krispiga som förhandsförväntningarna. Jag undrar  om man behöver dubbelfritera till ett litet sällskap. Är man många förstår jag att det är lättare för att alla ska få varma pommes frites samtidigt. Lite omständigt var det, inte snabbmat direkt. Vårt typiska 90-talshus med öppen planlösning stank frityros i dagar efteråt. Var det värt det? Jo, barnen uppskattade det enormt. Det går att vädra.

Dubbelfriterad pommes frites

 • 3 stora bakpotatisar
 • En massa olja att fritera i.
 • digitaltermometer för att hålla koll på temperaturen i frityroljan

Skär  bakpotatisen till långa stavar på 3/4 cm x 3/4 cm. Koka stavarna i ca 10 minuter i saltat vatten. De ska bli al dente. Klappa stavarna torra, låt dem kallna. Fritera en gång i 120°g olja i c:a 5 minuter utan att de tar färg, låt rinna av på galler på en plåt och svalna. Före servering friteras stavarna igen nu i 190-gradig olja tills de blir gyllene. Låt pommes friten rinna av, salta, servera.

Fisken var Findus nya Fish & Crisp. De var väldigt goda! Saftig vit fisk, Alaska pollock,  i redigt krispigt panering, precis som det ska vara. Dessutom är fisken MSC-certifierad. Den är köpvärd för latmaskdagar. De var bara att skjutsa in i ugnen medans pysslet med pommes frites var i full gång.

Till detta vill beskäftiga föräldrar ha lite grönsaker. Det fick bli lättkokta selleristavar som efter att de kallnat blandades med fransk senap, majonnäs, salt och några droppar citron.

Dessutom försökte vi oss på en radhusvariant av mushy peas. Inte med märgärtor som somliga förordar utan med vanliga frysta. Ärtorna kokades ett par minuter och mixades lite, absolut inte slätt, det ska vara bitar att tugga i, med några matskedar varm vispgrädde, salt och peppar. Snabbt, gott och färgrikt.
Därtill en klick hemvevad majonnäs och några inlagda  gurkor istället för pickles.

Det hela höll på att stupa på att vi föräldrar absolut inte klarade av att vika hållbara pappersstrutar. Köksgolvet var till slut belamrat av hopkramat, ivägslängt tidningspappaer. Inte förrens vi fick experthjälp av den pysseltekniskt skicklige 8-åringen och en rulle tejp blev det fyra fina fiskhållare.

Annonser
Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Fish n’ chips”

 1. Elin Says:

  kul att du skrev om fisken! Jag har inte hunnit blogga om den. Maken blev mest upprörd över det käcka recepttipset på baksidan om med vad var det, ketchup, soja och jordnötssmör? Tror vi får skicka ett recept om mushy peas till Findus 😉

  • pipopp Says:

   Det låter som de tänkt på Flygande Jakob till fisken. Flygfisk.
   Som Englandsspecialister: Hur ska mushy peas göras tycker ni? 🙂


   • Kul att ni prövar vår Fish & Crisp! På Findus har vi tagit fram tre olika varianter av Fish & Crisp, så att alla har möjlighet att finna en variant som passar dem. På baksidan av förpackningen valde vi att profilera varianterna med olika recept och tillbehör. Vår 500 g Fish & Crisp har ett recept med den traditionella mushy peas och chips/klyftpotatis. Till 400 g förpackningen föreslog vi Krunchy ketchup och jasminris och till fiskpinnarna på 230 g är receptförslaget en cesardipp med råkostsallad. Vi ville visa att det finns många möjligheter att äta en traditionell rätt som Fish’n’chips och hoppas att det smakar!

   • pipopp Says:

    Så vi köpte fel paket för att få mushy peas-receptet, med andra ord. 🙂
    Tack för svaret, Louise!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: