Tapasbollar med söt fyllning och salt skal

Nu är tävlingen om Årets Tapaskreatör igång.

Det blev ett bidrag härifrån, som vi provade ut på tapaskvällen häromsistens. Det är bidrag nummer 14tävlingssidan.

För mig blev tanken på chardonnay och tapas en tanke på sommar och segling. Tänk att efter en härlig seglingsdag sitta på en klipphäll med ett svalt vin och kärleksfullt tillagade, aningens salta, mumsbitar! Finns det något bättre?
Därför är ingredienserna anpassade efter vad man kan ha med ombord, med begränsade kylmöjligheter.

Ostboll med aprikosfyllning, rullad i baconkross.

Ingredienser till 8 små bollar

  • 90 g chévre – så smakrik som möjligt
  • 50 g philadelphiaost
  • 1 pkt bacon
  • 3 st torkade aprikoser
  • 1 kvist rosmarin (ca 2 msk torkad)
  • 2 msk äppelcidervinäger, 1 tsk honung, salt o peppar
    Gör så här

  1. Koka aprikoserna i 2 msk äppelscidervinäger och 1 dl vatten, salt och lite rosmarin i ca 10 minuter till de mjuknat. Låt svalna i lagen.
  2. Riv kylskåpskall chévre och blanda med 1 tsk honung, 1 msk finhackad rosmarin, peppar och färskost.
  3. Knaperstek baconet hårt, låt svalna för att sedan smula det fint.
  4. Finhacka aprikoserna.
  5. Forma bollar av ostmassan med oljade händer, tryck in aprikosbitar i mitten.
  6. Rulla ostbollarna, ca 8 st, i baconsmulor. Lägg på fat och stoppa i kylen en stund innan servering. Stoppa i pinnar för att underlätta för ätarna.

Variation:

Ostboll med baconfyllning, rullad i rostad mandel

Man kan också med samma ostmassa (dvs dubblera receptet för ostmassan) variera smaken genom att fylla med knaperstekt bacon för att sedan rulla i rostad, hackad mandel.

Man kan rösta en gång på varje bidrag. Gå direkt till tävlingen. Vad glad jag skulle bli om ni tyckte om just den här lilla smakliga bollen. Väldigt glad!

Explore posts in the same categories: Båtmat, Förrätt, Mat, Tillbehör

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “Tapasbollar med söt fyllning och salt skal”

  1. Stef Says:

    Lite sälta, lite sötma – perfekt!


  2. Ett mästerverk! Snyggt!

  3. Christer Says:

    Både snygg och god. Lycka till i tävlingen!

    • pipopp Says:

      Tack! Den var god i sin enkelhet. Tävling får det vara si och så med, det är andra aspekter runte det hela som är roligt. Tankeutbytet, utmaningen i ”hitte-pået”, ny bekantskaper med mera.

  4. Tom Says:

    Det ser ju fantastiskt gott ut. Kul idé med sött i mitten och salt utanpå…jag röstar på dig. Jag testar i helgen. Smart tänk med bollar, segling osv….

  5. Fridas kök Says:

    Låter jättegott! Härligt tilltugg till välkomstdrinken, måste prova detta i sommar.🙂

    • pipopp Says:

      Tack. Gör det!
      Kikade in en snabbis hos dig. Fin sida.
      Såg en snickers-milkshake jag undrar om jag törs visa mina barn, eller om tjat-o-metern slår i taket.🙂

  6. Emmy Says:

    Var många trevliga tapasrätten ni mumsat på😉 Även denna. Lycka till i tävlingen!

    • pipopp Says:

      Ja, jag gillade nästan de briefyllda svamphattarna bäst, eller aknske den grillade zucchinin som är en stående favorit. Tack!

  7. Annika Says:

    Verkar underbart gott, lättlagat, annorlunda, snabbt, vackert att se på. Ska definitivt provas i det här huset…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: