Bakpotatis med medelhavssmaker

Något för att sätta piff på en regnig dag, kanske? Det tar en stund att baka potatisen, annars är det inte speciellt krävande.

Bakpotatis med medelhavssmaker

  • 4 st bakpotatisar – eller ännu hellre riktigt stora King Edward
  • 150 g fetaost
  • 8 st soltorkade tomater i olja
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk mortlad rosépeppar
  • 1 tsk olivolja, kanske mer för smidig konsistens
  • en vitlöksklyfta
  • salt o peppar
  • pamesan på toppen

Börja med att skrubba av potatisarna och torka dem. Pensla lite olivolja på dem, picka skalet för att förhindra att skalet spricker och baka dem i ugn en dryg timme-och-en-kvart på 175°, hellre längre än kortare. Med ett grillspett i metall genomstucket i  potatisen kortas tiden. I min mening är saltbädd onödigt.
Ta ut och låt svalna.
Skär av ett lock nära toppen på potatisarna. Gröp ur innehållet försiktigt, spara cirka 5 mm potatiskött som vägg.
Mosa potatisens inkråm med fetaost, hackade soltorkade tomater och crème fraîche. Tillsätt timjan, rosépeppar, olivolja och finhackad vitlök, salta och peppra rejält.
Återfyll röran i potatisarna, det kommer att bli ett litet berg. Strö över lite nyriven parmesan.
Gratinera i ugn 20 minuter till fin färg.

(Bara för att få en bild provade jag att förkoka potatisen och sedan ugnsbaka den en halvtimme. Det blir inte lika bra, skalet blir inte lika gott. Baka potatisen ”på riktigt”.)

Annonser
Explore posts in the same categories: Förrätt, Huvudrätt, Mat, Tillbehör

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: