En riktig silverskatt

Nu har strömmingen kommit här i inre skärgården. Det är roligare och nästan mer speciellt än kräftpremiären nuförtiden, när skaldjuren släppts fria när dett gäller inköp. Strömmingen kan inte människan påverka, den kommer när den kommer.

Så när jag i helgen roade mig hemma hos vänner och bekanta tog fadern barnen och affärsbekanta ut i den vackra sommarkvällen med båten. De två gästerna hade aldrig fiskat förut. En vik och två öar bort sänkte de strömminghäcklorna och enligt 8-åringen han de inte räkna till 20 innan det var full på alla krokar! På en halvtimme var en hink mer än halvfull. Då var det ändå bara tre av fem som fiskade, en var fullt upptagen med att hjälpa de andra häkta av fisken och tonåringen tog som sin uppgift att bryta nacken av fångsten.

Med den mängden ansåg kaptenen/värden/vanefiskare att det fick vara nog, han visste vem som skulle få rensa.

Väl hemma tog det två timmar att rensa strömmingarna, nästa dag två timmar att lägga in och städa köket.

Det blev 108 st silvriga fiskar. 1, 7 kg rensat och klart. Efter att ha donerat burkar till gästfiskarna och andra vänner är kylen fortfarande full med fisk.

Samma morgon skrev Gitto om kräftinspirerad strömmingsinläggning. Det vore kul att prova, men föll på att latmasken inom mig inte orkade åka och köpa det som saknades.

Det fick bli en alldeles vanlig inlagd strömming med väldigt lite socker och väldigt mycket rödlök, min barndoms strömming.

Väldigt gott på knäckemacka!

Ättiksströmming

  • Till 1 kg orensad strömming eller 600 g rensad.
  • Salt
  • peppar
  • smör
  • dill
  • rågmjöl
  • 2 st rödlökar

Lag:

  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl  ättiksprit 12%
  • 0,5 dl  socker
  • 1 st  lagerblad
  • 10 st  vitpepparkorn, lätt krossade

Salta strömmingen och låt den ligga och rimma i 20 minuter.
Lägg fiskar med skinnet neråt på en skärbräda.
Lägg på en yttepytteliten klick smör och en nagelstor hög dill. Lägg på en strömming ovanpå. Alternativt vik dem dubbelt så de färdiga flundrorna inte blir så stora på knäckemackorna.
Vänd flundrorna i rågmjöl – mycket godare än andra alternativ tycker jag.
Stek i smör ca 3 minuter på varje sida.

Om man har många strömmingar kan man steka dem på en plåt i 250°-ig ugn i ca 20 minuter, vänd efter halva tiden. Det osar mindre än i stekpannan också.

Låt de färdigstekta strömmingarna svalna. Varva den med skivad rödlök i en skål eller burk.

Koka ättikslagen, låt svalna. Häll den på strömmingen. Låt härligheten stå i kylen minst  ett dygn innan tjuvsmakning. Hållbarhet ca två veckor i kyl, längre om man inte lyfter ut den titt som tätt.

Explore posts in the same categories: Huvudrätt

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “En riktig silverskatt”

  1. Fröken Dill Says:

    Hemfiskad strömming!!!! Jag säger bara: AVUNDSJUK! Inte många hav i sikte nära landet, tyvärr. Båten liggger i en liten insjö, garanterat strömmingslös…
    Hälsar fröken Dill


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: